Húsvét táján nagyban megy a sütés-főzés minden otthonban. A gyermekek is szívesen segítenek az ünnepi sütemény elkészítésében, ha szabadjára engedhetik fantáziájukat.
Hozzávalók 50 darabhoz:
1 közepes tojás, 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg Koronás Sütőcukor vagy Koronás Finom kristálycukor, 1 zacskó vaníliás vagy vanillincukor, csipetnyi só, 25 dkg Koronás Porcukor, 2-3 csepp citromlé, piros és sárga élelmiszerszínezék, a díszítéshez cukorgyöngyök, a nyújtáshoz liszt, sütőpapír, kis nejlonzacskó, folpack
Elkészítés:
1. A tojást szétválasztjuk, és a fehérjét letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Robotgép dagasztópálcájával a keverőtálba szitált lisztet a feldarabolt hideg vajjal, a kétféle cukorral, a sóval, a tojássárgájával és 4-5 evőkanál hideg vízzel összedolgozzuk. A tésztát deszkára tesszük, és hideg kézzel gyorsan simára gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, majd kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A két részre osztott omlós tésztát lisztezett deszkán ½ cm vastagságúra kinyújtjuk. A lapokból kb. 8 cm magas nyulakat szúrunk ki, és három, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon tepsinként 15 percig sütjük,majd hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjéből, a porcukorból és a citromléből sima, folyós mázt keverünk. A máz ¼ részét fehéren hagyjuk, a maradékot a piros és a sárga élelmiszerszínezékkel narancssárgára festjük. A fehér mázt nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk. A nyuszis linzereket a narancssárga mázzal egyenletesen megkenjük, majd száradni hagyjuk. Végül a fehér mázzal és cukorgyöngyökkel kidíszítjük.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Tipp: ha nincs kiszúrónk, a nyuszikat sablon alapján is kivághatjuk
Mázas kekszfigurák
Hozzávalók 40 darabhoz:
1 tojás, 12-13 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg Koronás Porcukor, 17-18 dkg liszt, ½ teáskanál sütőpor, piros élelmiszerszínezék, a díszítéshez rózsaszín és fehér cukorgyöngyök, cukorszívek, a nyújtáshoz liszt, sütőpapír, 3 kis nejlonzacskó
Elkészítés:
1. A tojást szétválasztjuk. A feldarabolt hideg vajat vagy margarint 5 dkg porcukorral, a tojássárgájával, a liszttel és a sütőporral gyorsan összegyúrjuk. Az omlós tésztát letakarva kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A hűtőszekrényből kivett tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd különféle nagyságú, illetve formájú nyulakat szúrunk ki belőle. A figurákat két-három, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Egymás után előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 8 perc alatt megsütjük. Rácsra szedve hűlni hagyjuk.
3. A maradék porcukrot a tojásfehérjével folyós mázzá kikeverjük, majd három részre osztjuk. Egy-egy részt piros élelmiszerszínezékkel világosabb, illetve sötétebb rózsaszínre festünk, a harmadik részt fehéren hagyjuk. A mázakat külön-külön kis nejlonzacskókba töltjük. A zacskók egyik sarkát kivágjuk. A nyulakat egyenletesen bevonjuk, majd szemet és szájat is rajzolunk nekik. Végül a mázba cukorgyöngyöket és cukorszíveket nyomkodunk.
Elkészítési idő: 45 perc
Tipp: Légkeveréses sütőben az omlós tésztát 175 fokon süssük. A keksznyuszik kidíszítéséhez cukorgyöngy helyett színes tortadarát is használhatunk.
Utolsó kommentek