Olvassátok el a Márton-napi népszokásokról szóló cikkemet és beszélgessetek a népi hagyományokról a gyermek életkorának megfelelően.
Az egészen kicsiknek vágjatok ki papírból libát, fesse vagy színezze ki és közben mondókázzatok az alábbi gyűjteményből:
Réce-ruca, vadliba,
Jöjjenek a lagziba!
Kést kanalat hozzanak,
Nehogy éhen haljanak.
Ha jönnek lesznek,
Ha hoznak, esznek.
(mondóka)
*
A gúnárom elveszett,
keresésére megyek,
Nincsen annak más jegye:
szárnya, tolla fekete.
Az én tyúkom megbódult
A fazékba belebújt.
Ó, én édes tyúkocskám,
Te leszel a vacsorám.
A kis tücsök ciripel,
Hátán semmit nem cipel,
Jobbra dűl meg balra dűl,
Talán bizony hegedül.
(magyar népdal)
*
Egyél libám, egyél már,
nézd a Nap is lement már.
Éjfél tájba', nyolc órára,
Esti harangszóra.
Bim, bam, bom
(dal)
*
Nincs szebb madár, mint a lúd
Nem kell neki gyalogút.
Télbe, nyárba mezitláb,
Úgy kíméli a csizmát.
(mondóka)
*
Hatan vannak a mi ludaink,
Három szürke, három fekete.
Gúnár, gúnár, libagúnár,
Gúnár az eleje,
Szabad a mezeje,
Akinek nincs párja,
Az lesz a gúnárja.
(Kolompos: Jönnek a huszárok című albumból)
Ludasjáték: (ha több gyerek játszik együtt)
Muzsikaszó közben kézenfogva, ha sokan vagyunk, csípőre tett kézzel körbe-körbe megyünk. Mikor elhallgat a zene, elengedjük egymás kezét, vagy levesszük a csípőnkről. Kiszemelünk magunknak valakit, és igyekszünk minél gyorsabban megfogni a kezét. Ha sikerült, a párunkkal együtt leguggolunk. Akinek nem jut pár, állva marad, ő lesz a “gúnár”. Mindenki rámutat, és háromra kiáltjuk:
Te vagy a gúnár!
*
„Novemberben, Márton napján
Liba gágog, ég a kályhán,
Aki libát nem eszik
Egész évben éhezik”
„Siess libám, begyet rakni,
Hazamegyünk tüzet rakni,
Estére, vacsorára mákoscsíkot főzni.”
„Bánhidai legények, libát loptak szegények,
Nem jól fogták a nyakát,
Elgágintotta magát,
Gí-gá-gú, te vagy az a nagyszájú”
„Ködös Márton után
Enyhe telet várhatsz,
Havas Márton után
Farkast soká láthatsz.
Szent Erzsébet-napja
Tél elejét szabja,
Az András-napi hó
A vetésnek nem jó.”
(népköltés megzenésítve)
*
Elesett a lúd a jégen,
majd fölkel a jövő héten.
*
Egy, petty, libapetty,
terád jött a huszonegy!
*
Felelgetős:
- Gyertek haza, ludaim!
- Nem merünk.
- Miért?
- Félünk.
- Mitől?
- Farkastól.
- Hol a farkas?
- Bokorban.
- Mit csinál?
- Mosdik.
- Mibe mosdik?
- Arany medencében.
- Mibe törölközik?
- Kis cica farkába.
*
Héja, héja, lakatos!
Látom, lábad ripacsos.
Addig libát nem adok,
míg a lábad ripacsos.
Csörlőre, csattogóra,
ángyomasszony ablakára!
*
Héja, héja,
nincs itt liba,
szomszédban van,
eredj oda,
eredj oda,
huss, huss, huss!
*
Száz liba egy sorba,
Mennek a nagy tóra,
Elől megy a gúnár,
Jaj, de begyesen jár!
Gi-gá-gá!
*
Nincs szebb madár, mint a lúd,
Nem kell néki gyalogút.
Télen-nyáron mezítláb
Nevelgeti a fiát.
(népköltés)
*
Hajnal Anna: Lúd
Bukik, mosdik, tollászkodik,
Piros csőrrel hivalkodik,
Fürdik a lúd,
Hófehér,
Tiszta ő,
Ha vízhez ér!
Fehérséges, szürkeséges,
Méltóságos, fürgeséges,
Társaságban beszélgető,
Fontoskodva lépegető,
Hazafelé öntudattal,
Gőgös hölgyi mozdulattal
Ideszól,
Odaszól,
Kacér bóbita alól.
Jankovich Ferenc: Libák
Harminchárman keltünk útra,
Mikor mentünk világgá.
Harmincan sem jöttünk vissza –
Gági-gégém, húgom, hop!
Gágá, gigágá!
Arra jött a limpes-lompos,
Mikor mentünk világgá,
Lúdgégére éhes farkas –
Gági-gégém, húgom hop!
Gágá, gigágá!
El is értünk egy nagy tóba,
Mikor mentünk világgá,
Egy nagy libaúsztatóba –
Gági-gégém, húgom hop!
Gágá, gigágá!
Tiszta vízben megmosdottunk,
Mikor mentünk világgá,
Mégis sáros lett a tollunk –
Gági-gégém, húgom hop!
Gágá, gigágá!
Mondókázás közben elkészíthetitek az alábbi libás sütit:
Hozzávalók:
- 20 dkg sovány túró (lehetőleg finom szemcsés, vagy törjük át)
- 10 dkg cukor
- 8 ek olaj
- 6 ek tej
- 1 tojás
- 1 cs vaníliacukor
- 1 csipetnyi só
- 40 dkg liszt
- 1 cs + 2 tk sütőpor
- mazsola a szemekhez
- mázhoz: 4 ek citromlé, 15 dkg porcukor
- továbbá liba alakú tésztaszaggató (vagy sablon)
Elkészítés:
- A túróhoz fokozatosan adjuk hozzá az olajat, tejet, cukrot, vaníliacukrot és a sót. Ezután tegyük bele a sütőport majd a liszt 2/3-át, keverjük el. A maradék 1/3 liszttel kézzel gyúrjuk jól össze (ezt a részt a gyerekek imádni fogják).
- Lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Vágjuk ki a libákat , majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szemként tegyük a libákra egy-egy mazsolát.
- Előmelegített, 200 fokos sütő középső részén 12-15 percig sütjük. Ha túlzottan bebarnulnának, a sütési idő végén tegyünk a libákra alufóliát.
- A kihűlt libákat a citromlé+porcukor mázzal kenjük be.
Tipp: a tésztát természetesen más tésztával (pl. leveles tészta, omlós tészta, egyszerű túrós alaptészta) is helyettesíthetjük.
(Tuti tippek)
Libás barkácsötletek gyerekeknek:
Vágjunk ki rajzlapból vagy kartonból egy libás sablont, majd a kicsivel együtt tépjünk fehér, piros és narancssárga krepp-papírból apró darabkákat.
Ragasztózzuk meg a papírt, majd nyomkodjuk bele a kis fecniket a ragasztóba.
A három év alattiak is jól elboldogulnak ezzel a feladattal.
A libavarrást inkább nagyobb, középső csoportos óvodásoknak ajánlom.
Egy fehér kartonra rajzoljunk libát, majd 0,5 cm-ként bökdössünk lyukakat a vonal mentén.
A gyerkőc a mintának megfelelő színű cérnákkal "varrja" körbe a libát.
Ezt a libás képet különböző szemes terményekkel, magocskákkal lehet elkészíteni. A beragasztózott papírra rá kell nyomkodni a szemeket (felezett sárgaborsó, rizs, szezámmag, a liba szeme babból készült).
A felragasztás után következhet a háttér megfestése.
Mivel elég nagy türelmet igénylő munka, szintén óvodásoknak ajánlom, de természetesen kicsikkel is ki lehet próbálni. Esetleg több menetben készítsétek el a ludacskát.
Süti sütés és barkácsolás közben hallgathattok népzenét (Kolompos, Kalamajka, Ghymes, Szalóki Ági), és ha meguntátok az üldögélést, táncra is perdülhettek a kicsivel.
Figyelmetekbe ajánlom Szalóki Ági libás dalát:
Ha tetszettek az ötletek és szeretnél máskor is hasonló tippeket kapni, iratkozz fel a blogértesítőre!
Utolsó kommentek