Terhességünk alatt gondoljunk arra, hogy nemcsak magunkat tápláljuk, hanem a bennünk lakó babát is. Ez persze nem azt jelenti, amit nagyanyáink szoktak javasolni: "egyél lányom, mert kettő helyett eszel". Nem kell túlzásba vinni az evést, sokkal inkább arra kell törekednünk, hogy jó minőségű, változatos, fehérjedús, vitaminokban és ásványi sókban gazdag, lehetőleg frissen készült ételeket együnk.
Próbáljunk meg ellenállni az édességeknek, a szénsavas italoknak, a befőtteknek, a tasakos desszerteknek és leveseknek, valamint a csokoládénak. A főétkezések között nyers zöldség és friss gyümölcs ajánlott.
Ha odafigyelünk az étkezésünkre, ideális esetben megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi só kerül a szervezetünkbe, de néhány kismamának szüksége lehet kiegészítésre.
Kinek lehet szüksége vitamin pótlására? Olyan kismamák,
- akik súlyhiányosak, leromlott állapotban vannak, vagy terhességük előtt egyoldalúan táplálkoztak
- akik még maguk is növésben vannak (olyan fiatalok)
- akik közvetlenül terhességük előtt túlsúlyosak voltak
- akik szigorú diétát tartanak - például vegetáriánusok vagy makrobiotikus kosztot fogyasztanak
- akik allergiásak bizonyos létfontosságú élelmiszerekre - például a tehéntejre vagy a lisztre
- akik előzőleg már elvetéltek, vagy gyermekük halva született
- akiknek az utóbbi két évben három terhességük volt
- akik krónikus betegségben szenvednek ás állandó orvosi felügyelet alatt állnak
- akinek ez már sokadik terhessége
- akik igen nehéz fizikai munkát végeznek, vagy akik nagy idegi megterhelés alatt állnak
- akik dohányoznak, isznak vagy gyógyszereket (esetleg kábítószert) szednek.
Utolsó kommentek