A nagylányom holnap elmegy élete első igazi, egy hetes ott alvós táborába. Igazából nem tudom, melyikünk izgul jobban. Szerencsére elég sok házi faladatot kapott a táborra hangolódás címén és nem értünk rá az izgalmunkkal foglalkozni.
Például a tábori zászló elkészítéséhez egy kis vászonra kellett természettel kapcsolatos képet festeni. Aztán ki kellett választani a kedvenc versét és lemásolni egy írólapra, erre a tábori "strófákhoz" lesz szükség.
A változatos étkezés biztosítása érdekében egy kis itthoni süteményt is kértek a tábor szervezői. Ennek kiválasztása nem volt könnyű feladat, ugyanis olyat szerettem volna, amit mindenki hajlandó megenni, de mégsem olyat, amit ilyen alkalmakra mindenki süt (pl. sajtos pogácsa).
Találtam egy nagyon jó receptet, az igazi neve: Sajtos-oregánós rúd. Az eredeti recept szerinti adagolás sem rossz, mind a két gyermekemnek ízlett, de a második adagot már úgy csináltuk, hogy kevesebb parmezánt és oregánót tettünk bele, szerintem így jobban "gyerekes".
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 evőkanál morzsolt oregánó
több tekerésnyi frissen őrölt bors (ezt mi teljesen kihagytuk!)
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz
a tetejére 2 evőkanál szezámmag
a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felverünk.
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
- A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késbetétes robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd mütyürnyi darabokban rákockázzuk a hideg vajat, és kb. 1/2 perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt. Utána átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk. Ha nincs késbetétes robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a tisztes mennyiségű frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet, és összegyúrjuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósab lesz.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén 1/2 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük kevés, villával enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek 12-14 percre a sütőbe, egyik tepsi a másik után.
A süti előnye, hogy a gyerekek is részt tudnak venni az elkészítésében.
Utolsó kommentek