Elsősorban az alvásproblémákkal kapcsolatban szokott felmerülni, hogy figyeljünk oda gyermekünk étkezésére: bizonyos ételféleségeket ne adjunk lefekvés előtt a nyugodt alvás érdekében.
Olyan véleményeket is lehet olvasni, melyek szerint legalább 7 hónapis korig kell szoptatni a babákat, ha azt akarjuk, hogy okosak legyenek.
Ha jól meggondoljuk, tulajdonképpen már a terhesség alatt elkezdődik a gyermeknevelésre való felkészülés, mivel az sem mindegy, hogy az édesanya mivel táplálkozik. Egyes vitaminok szedésével megelőzhetőek bizonyos betegségekek kialakulása, és vannak olyan táplálékkiegészítők, melyek állítólag jótékony hatást gyakorolnak a baba értelmi fejlődésére.
Ma már számos szakember, pszichológus megegyezik abban, hogy a fiatalkorú bűnözés egyik fő okozója a helytelen étkezés.
Michio Kushi (Egyesült Államok) makrobiotikus életmód és táplálkozás elterjesztője a következő történetről számolt be:
Az egyik börtönben bevezették a gabona alapú, kiegyensúlyozott vegetáriánus étkezést, aminek eredményeként jó magaviseletük miatt hamarabb szabadulhattak a rabok, és új életet kezdtek, propagálták az alternatív életmódot, szociális segítő szakmákban helyezkedtek el, néhányan vegetáriánus éttermet nyitottak.
Felmérések igazolják, hogy a legtöbb baleset is összefügg a hús és a cukor fogyasztásával, mivel a bomlástermékek károsítják az idegrendszert és a védekezési reflexeket.
Paul Carson: Ha a gyerek allergiás című könyvében az ételallergiáról írja: az allergiás reakciók legnagyobb részét a tehéntej, fehérliszt, a tojás, a citromfélék, csokoládé, mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, hal, csirke, marhahús, diófélék, paradicsom felelős. Hatásuk az anyatejen keresztül is káros lehet a csecsemőre. A szerző szerint az allergia kialakulása valószínű a csecsemőkori tejes tápszer fogyasztására vezethető vissza.
Gyakran tapasztaljuk iskolás korban a figyelem összpontosítási képesség csökkenését, hiányát. A koncentráció és a gondolatok képzése összefügg a táplálkozással. Az idegrendszer anyagcseréje a cukor elégésétől nyeri az energiát. A vér alacsony cukorszintje a tudat elhomályosodásához vezet, sőt sokkot is okozhat.
Az úgynevezett idegvitamint, a B1-et a gabonában lévő cukor tartalmazza, amely főként a teljes gabonaszemben, illetve a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákban található meg. A B1 vitamin hiánya dekoncentráltságot, gyengeséget, nyugtalanságot, idegességet és heves szívdobogást okoz.
Még hosszan lehetne sorolni a példákat, hogy a nem megfelelő táplálkozás milyen nehézségeket okoz a gyermeknevelés során.
Főleg nekünk, édesanyáknak a feladatunk, hogy ügyeljünk a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásra. A gyermekeknek a különböző életkorokban más és más a táplálék szükséglete, ezekhez alkalmazkodva kell összeállítanunk a család étrendjét. Lehet, hogy kezdetben túlságosan időigényesnek tartjuk az állandó főzőcskézést, a későbbiek során viszont többszörösen megtérül ez az okos anyai gondoskodás.
Étrendünket célszerű szép lassan, fokozatosan átállítani, így kiélvezhetjük az egyes ételek kedvező hatását szervezetünkre. Kezdetnek indulhatunk egy levessel, melynek ide másolom a recepjét:
Katica varázslevese
Hozzávalók: 1-1 sárgarépa, karalábé, póré, 15 dkg sütőtök, ugyanennyi brokkoli, 1 fej hagyma, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 cm wakame alga, csipet tengeri só.
A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A karalábét, sárgarépát 2-3 cm hosszú és 2-3 mm vékony csíkokra vágjuk. A póréhagyma fehérjét 2 mm-es karikákra szeleteljük, a zöld részét 2-2 mm-es kockákra aprítjuk. A sütőtök belsejét 2-2 mm-es kockákra vágjuk. A brokkoli szárát lehámozzuk, kisebb rózsáira szedjük, összevagdaljuk. (A mennyiségek és az arányok a család nagysága és ízlése szerint változhatnak.)
Vastag fenekű fazékba vagy öntöttvas lábosba beletesszük az olajjal, 1 csipet tengeri sóval a zöldségeket, 2 cm-es darab wakame algát belemorzsolunk (ásványi anyag!), és állandó forgatás mellett addig pároljuk, amíg a zöldség egy kevés levet ereszt. Feltöltjük vízzel úgy, hogy a zöldség felett 2-3 cm-ig érjen, beleteszünk 2 marék tojás nélkül készült biotésztát és felfőzzük. Ha a tészta megpuhult, és a zöldség fog alá való (tehát nem teljesen puha, de nem is kemény már), eloltjuk a gázt.
A levesbe tehetünk még tetszés szerint 2-3 evőkanálnyi akármilyen főtt gabonát, vagy hüvelyest, vagy mindkettőt. Hideg időben egy kis miszót is keverhetünk hozzá, teaszűrőn keresztül, hogy elolvadjon. (Ebbe a mennyiségbe 2 kávéskanálnyit tegyünk.) Ha sótlannak érezzük, utána sózzuk. 2 csipet finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel tálaljuk. Ízesíthetjük miszó helyett 1 evőkanálnyi shoyuval, mert ez ideálisabb a gyerekeknek.
(Horváth Éva- Szepesi Dóra: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből való a recept.)
Miért hívják varázslevesnek? Mert odavarázsoljuk a gyerekeknek a létfontosságú zöldséget. Mert szükségleteinek, ízlésének megfelelően változtathatjuk, varázsolhatjuk. Az egész család szívesen eszi!
Sok sikert az egészséges étkezéshez vezető úton. Ha van egy jó recepted, oszd meg velünk!
Utolsó kommentek